09 Persoonlijke beschermingsmiddelen
 >  Veiligheidsharnas
Discussie > Bespreek het met je collega’s!
  1. Als de keuringssticker op het veiligheidsharnas zit, dan is dat voor mij bewijs genoeg dat het veiligheidsharnas in orde is;
  2. Een persoonlijk beschermingsmiddel is de laatste optie in de arbeidshygiénische strategie. Welke valbeveiligingsvoorzieningen zijn er nog meer? Aan welke geef je de voorkeur?
Introductie

Tijdens deze toolboxmeeting besteden we aandacht aan het veiligheidsharnas. Het PBM veiligheidsharnas moet net als elk ander arbeidsmiddel of PBM altijd te worden nagelopen op defecten en slijtage. Gebruik nooit een veiligheidsharnas als het niet in orde is.

Risico's > Wat kan er gebeuren?
  • Defecten of slijtage aan het veiligheidsharnas (valgevaar);
  • Afdalingsmechanisme functioneert niet (gecontroleerd afdalen is niet mogelijk, met als mogelijk gevolg: hangtrauma).
Maatregelen > Wat moet je doen?

Controleer harnas en controleer kwaliteit

Label leesbaar:

  • CE-keurmerk
  • Productiedatum
  • Keuringssticker
Functiecheck:
  • Werken alle sluitingen
  • Werken de verstelmogelijkheden

Materiaalcheck:

  • Roest op stalen delen
  • Beschadigingen aan de band
  • Valindicator nog heel
Maatregelen > Houd je valbeveiliging schoon
  1. Gebruik een natte spons en verwijder al het oppervlakkig vuil van het harnas. Gebruik hiervoor gewoon water.
  2. Knijp de spons uit en laat hem weken in een oplossing van milde zeep/mild reinigingsmiddel en water*.
  3. Poets het harnas met vegen van boven naar beneden. Zorg ervoor dat het materiaal, de D-ringen, gespen en riemen allemaal schoon zijn.
  4. Droog het harnas af met een schone doek.
  5. Hang het veiligheidsharnas te drogen in een goed geventileerde ruimte, uit direct zonlicht en weg van warmte 
    bronnen.

*Gebruik nooit chloor, bleek- of schuurmiddel om je veiligheidsharnas mee schoon te maken. Gebruik nooit elektrisch of gas aangedreven gereedschap om je harnas of andere PBM voor valbeveiliging mee te drogen.
Maatregelen > Instructies

Voor het correct aantrekken van een valbeveiligingsharnas.

Voor je begint

Maak je zakken leeg, want tijdens het werk, en dan vooral bij een val, kunnen voorwerpen vast komen te zitten tussen de banden van het harnas en het lichaam van de drager, wat mogelijk verwondingen kan veroorzaken. Raadpleeg altijd de gebruiksinstructies van het specifieke harnas voor een volledige beschrijving hoe het harnas aan te trekken.

Stap 1 Hoe te beginnen

Houd het harnas vast aan de D-ring op de rug, die vaak op zijn plaats gehouden wordt door een D-ring pad, en zorg ervoor dat de banden niet gedraaid zijn. 

Stap 2 Schouderbanden

Schuif het harnas over je armen en op je schouders. Zorg ervoor dat de banden niet in de knoop zitten en vrij hangen.

Stap 3 Beenbanden 

Pak de beenband aan je linkerkant. Trek de band omhoog tussen je benen en verbind deze met de gesp aan de linkerkant (zie gesptypes). Maak nu de rechtse beenband vast op dezelfde manier. Om de beenbanden aan te passen: zie gesptypes.

Stap 4. Borstbanden

Maak de gesp van de borstband vast (zie gesptypes).


Stap 5 Heupgordel 

(indien aanwezig)Maak de gesp van de heupgordel vast  (zie gesptypes).

Stap 6 Pas het harnas aan zodat je een nauwsluitende pasvorm krijgt

Pas de schouderbanden aan met de verticale torsoverstellers zodat je een stabiele pasvorm verkrijgt. De linkse en rechtse kant van de schouderbanden moeten dezelfde lengte hebben en de borstband moet gecentreerd zijn op de onderkant van de borst, ongeveer 15 cm lager dan je schouder. De voorste D-ring op het harnas beweeg je naar onder of boven door de schouderbanden en beenbanden aan te passen. Centreer de D-ring op de rug tussen je schouderbladen.

Opmerking: Bij sommige modellen kan de D-ring op de rug op en neer geschoven worden op het band van het harnas om zo een juiste pasvorm te krijgen. Pas de beenbanden opnieuw aan om een nauw aansluitende pasvorm te krijgen. Minstens 8 cm van de het band moet voorbij de gesp op de beenbanden steken. Pas de heupgordel aan (indien aanwezig).

Ruim op 

Nu het harnas correct is aangetrokken, moet je de losse uiteinden van het band opruimen. Dit doet je afhankelijk van je harnasmodel door de plastic bandbeschermers naar de uiteinden te schuiven of door de losse stukken band onder de lussen te trekken.

Je bent klaar! 

Een harnas dat op de juiste manier is aangetrokken zal de krachten bij een val efficiënt verdelen over je lichaam en gepaste ondersteuning bieden bij het hangen en de redding volgend op een val.

Tips > Voor meer informatie

Een toolbox of instructie over heet gebruik van veiligheidsharnassen is in overleg mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden bij je PBM coordinator of neem contact op met www.veiliggoed.nl


Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.